Az én olcsó,kis költségvetésből készült,használt kosztümös, B-film életem

"Hogyan csinálják ezt az emberek - félretenni minden félelmüket és feltétel nélkül bízni valakiben, minden tökéletlenségük és félelmük ellenére? "

"Azthiszem, az agyam már sohasem fog rendesen működni. Legalább csinos vagyok." (Bella)


The sun will always shine,
That's how you make me feel,
We're gonna be all right,
Cause what we have is real,
and we will always be together.


Mi a különbség?

Ez a post Julcsi jóvoltából készülhetett el. *Fizetett politikai hirdetésünket hall... akarom mondani olvasták*

Nah szóval ez a post egy hozzám és a barátnőmhöz közeli témát dolgoz fel. Szóval azt mondta Julcsi hogy én még nem írtam arról hogy mi a különbség az Alkonyat film és a könyv között.Fogalmam sincs hogy milyen hosszú vagy rövid lesz ez a post.


Történet:

Mersz szeretni? Az életed árán is? Forks fölött mindig felhős az ég. Bella Swan, az érzékeny, zárkózott lány afféle önkéntes száműzetésre ítéli magát, amikor ide költözik apjához. Bella alapjáraton is mágnesként vonzza a bajt, ezúttal azonban nem csak a „mindennapi” csetlések-botlások fenyegetik. Hanem Ő… Ő, akinek aranyszín szeme van, titokzatos, szeszélyes, kiszámíthatatlan, félelmet keltő és biztonságot sugárzó. Ő, akit Edwardnak hívnak, mint valami ódivatú regény hősét. Ő, aki megmenti az életét. Ő, aki mégis a legnagyobb veszélyt jelenti Bella számára. Az indián rezervátumban furcsa, félelmetes mesék keringenek. És egy nap a legenda megelevenedik…


Nah akkor belekezdek. Először is számos különbség van a kettő között. A filmben számos olyan jelenet van ami a könyvben nem szerepel. Az első szembetűnő különbség a kettő között, hogy míg a film fő cslekmény szála a gyilkosságok,addig a könyvben ezek benne sincsenek. Pedig ezek nélkül is van elég akció is a könyvben. Amint olvastam az írónő mindezen változtatásokhoz hozzá járult,sőt ő maga együtt is müködött a forgatókönyv íróval. A könyvben a rossz vámpírok nem gyilkolnak Forks közelében, mert legutoljára Seattle-ben ettek. A filmben pedig két gyilkosság is történik.
Más különbség például hogy míg a könyvben Bella mindig maga főz, addig a filmben soha se látjuk főzni mindig étteremben esznek. Pedig Bella jól főz. Sajnos nagyon sok jelenet felesleges volt amit pedig bele kellett volna rakni hogy érthetőbb legyen azt pedig kihagyták. Olyan apró különbségek közé tartozik mondjuk hogy a filmben a technika kicsit jobban fejlett mint a könyvben. :D A könyvben Bellának egy ősrégi asztali gépe van, amihez egy telefon tárcsázós internet tartozik, ehhez képest a filmben laptopja van, és olyan gyorsan jön be a Google, hogy olyat Isten se látott.A technika fejlődése mellett szól az is hogy, a könyvben email-eken keresztül beszélget Bella az anyukájával, míg a filmben telefonálnak egymásnak.
Másik óriási különbségnek tartom hogy míg a könyvben a parton sétálós jelenetben Jacob konkrétan kimondja hogy Edward egy V-Á-M-P-Í-R addig a filmben csak mi látjuk Bellának pedig csak utalnak rá. A filmben szegény Bellát megdolgoztatják. :D Aztán ott van az is hogy a könyvben amikor már Bella, Alice és Jasper szöknek, akkor Alice-nek hirtelen támad egy látomása akkor csak nagy sokára sikerül rájönniük arra hogy egy balett stúdiót rajzol Alice, a filmben pedig rögtön rávágja hogy " Ez egy balett stúdió!".
Számos kisebb eltérés is van mondjuk hogy a könyvben Angela nem szerelmes Ericbe, a filmben fülig szerelmes belé, hogy Bella először a parton találkozik Jacobbal, viszont a filmben rögtön az elején amikor átmennek Belláékhoz, illetve hogy a könyvben szó sincs tanulmányi kirándulásról, a filmben meg az egyik fontos jelent(" Mi van Jacksonville-ben?")
Mikor Bella először látogat el a Cullen házba akkor a házba a falon egy régi kereszt van ami még Carlisle apjáé volt, a filmben átalakul érettségizősapkákká("Graduation cap? - It's a private joke.")

És az egyik legnagyobb
különbség hogy a könyvben amikor James-ek elmennek a baseball "pályáról" akkor Edwarddal és Bellával Alice és Emmett is megy a kocsiban és akkor próbálják kitalálni a következő lépést, míg a filmben csak miután Bella "elköltözött" otthonról csatlakozik hozzá Emmett, és követi őket Alice.
Illetve hogy a filmben Bella egyszerűen lelép Alice-től és Jasper-től míg a könyvben elmennek a repülőtérre majd ott az egyik női mosdóból lép le.
Miután Bella kórházba kerül, mikor felébred a könyvben Edward van mellette míg a filmben az anya és Edward csak ott alszik oldalt. És még egy ami eszembe jut hogy a filmben Edward és Bella együtt tervezik el hogy elmennek a bálba hogy Bellának minden emberi emléke meg legyen, addig a könyvben Edward meglepetésnek szánta, sőt út közben Tyler-rel is beszél hogy Bella már többet senkinek se fog ráérni.
Hirtelenjében ennyi jut eszembe róla. Azért még megemlíteném hogy láttam angolul(feliratosan) és magyarul is, de magyar szinkron valami szörnyen gyatra lett. Így marad az angol magyar felirattal, elég jók az eredeti hangok. És nem bántam meg hogy láttam a filmet vagy hogy olvastam a könyvet. Mindkettő a maga műfajában megállja a helyét. A könyv és a film is úgy tetszik ahogy van, nah jó a film lehetett volna hosszabb is. :D:D:D De jó volt látni hogy minden ténylegesen olyan volt amilyenek elképzeltem, mondjuk Edward és Bella kapcsolata,Bella szobája vagy a házuk, a többi vámpír, a baseballozás vagy éppen a harc Edward és James között. Szóval mindent összegezve szeretem az Alkonyatot, mondjon bárki bármit is a kedvencem marad.
XOXO M



U.I.: Ilyen tortát szeretnék. :D:D -------------------->

4 megjegyzés:

Julcsi írta...

Húúú. Szupííí lett. Nagyon tetszik a bevezetésed, annyira jó lett. :D Hát sajnok csak dicsérni tudlak.:P Tudtam hogy neked kell ezt megírni. Nekem egy aprócska dolog hiányzott, hogy a könyvben a rossz vámpírok meghivatják magukat a Cullen házhoz. De amúgy nagyott ott van. :D

Mellee írta...

Igazad van az még tényleg a különbségek közé tartozik mert mondják is hogy már rég fürödtek és bocsássanak meg amiért így néznek ki.
Amúgy köszi! *piruló arc*
És remélem nem kell emlékeztetnem téged arra hogy te adtad az ötletet. :D

Julcsi írta...

Nem kell. De tudtam hogy neked jobban megy majd ez az összehasonlítás mint nekem, meg persze a te blogodhoz valahogy "kicsit" jobban illik. :D:D:D

Mellee írta...

:D:D:D Lehetséges.

Megjegyzés küldése